CPZThanatopraxie voor Particulieren

WAAROM KIEZEN VOOR THANATOPRAXIE?

Het is fijn om bij je dierbare te zijn wanneer je daar behoefte aan hebt. Bij een traditionele thuisopbaring zal er gebruik worden gemaakt van een vriesplaat, hetzij direct onder het lichaam in het bed, hetzij onder de kist.
Vaak zien we dat het lastig is om het lichaam op deze manier in een goede conditie te behouden, vooral de omgevingstemperatuur en bacteriën hebben een negatieve invloed op de overledene. Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, biedt hiervoor een goed alternatief.
Zelfs bij een opbaring in het uitvaartcentrum biedt thanatopraxie nog vele voordelen.

WAT IS THANATOPRAXIE?

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een overleden lichaam, door de lichaamsvloeistoffen te vervangen door een conserverende vloeistof. U kunt het vergelijken met een nier-dialyse waarbij het vuile bloed vervangen wordt door schoon bloed. Het is niet, zoals de Egyptenaren eeuwen geledenen deden, het inwrijven van het lichaam met een zalfje. Wat het wel is en hoe de behandeling gebeurt, leest u hieronder.

HOE GAAT DE BEHANDELING?

Als eerste zal er goed naar het lichaam gekeken worden om te bepalen met welke vloeistoffen het beste resultaat behaald zal worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het lichaam veel vocht vasthoudt of geel ziet. Vervolgens wordt het lichaam van de overledene gereinigd en zoveel mogelijk ontsmet. Via de slagader in de hals of lies wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht. Tijdens het injecteren houdt de thanatopracteur het lichaam nauwlettend in de gaten. Doormiddel van een massage stimuleert hij/zij de circulatie. Zo wordt het hele lichaam voorzien van de conserverende vloeistof. Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Naarmate het proces vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijkere kleur, vreemde verkleuringen verdwijnen doorgaans. Gemiddeld duurt een behandeling 2 uur. Daarna kan de verzorging en de opbaring op gebruikelijke wijze plaatsvinden door de nabestaanden en/of uitvaartverzorger. Ook is het mogelijk dat ik de verzorging en opbaring op me neem.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN THANATOPRAXIE BEHANDELING?

De uiteindelijke kosten van een Thanatopraxie behandeling zijn ongeveer gelijk aan de kosten van een traditionele thuis-opbaring met koeling. Bij de meeste Thanatopracteurs in Nederland ligt de prijs voor een standaard Thanatopraxie behandeling tussen de €500 – €700. Het ligt aan de uitvaartverzekering of deze kosten worden vergoed. Het kan zijn dat er een vrij besteedbaar bedrag bij uw verzekering zit waarmee de kosten van de Thanatopraxie behandeling gedekt kunnen worden,

Er zijn verzekeraars die een Thanatopraxie behandeling aanbieden maar waarbij de overledene daarvoor naar het uitvaartcentrum overgebracht dient te worden.
Wilt u niet dat uw dierbare het huisadres daarvoor moet verlaten en mocht dat de reden zijn waarom u niet zou kiezen voor een Thanatopraxie behandeling, dan kunt u altijd rechtstreeks contact met mij opnemen. Wij zullen dan samen met u de mogelijkheden bespreken.